Verbit eli teonsanat. Tapa ilmaista tekemistä, olemista, tapahtumista. Keskeinen lauseen rakenteen kannalta. Näin Wikipedia tiivistää verbeistä, yhdestä yleisimmistä sanaluokista – täydennettynä niillä verbeillä, tietenkin.
Applen uudesta urheiluälykellosta löytyy esittelytekstien perusteella lähes kaikki muu mahdollinen paitsi lauseen ytimen muodostavat verbit:
Täysin uusiksi suunniteltu. Suurin Apple Watch ‐näyttö koskaan. Sisäinen sähköinen sykeanturi. Uusi DigitalCrown ja tuntopalaute. Matalan ja korkean sykkeen ilmoitukset. Kaatumisen tunnistus ja Hätätila SOS – toiminto. Uudet Hengitys-kellotaulut. Uudetjooga- ja patikointitreenit. Edistyksellisiä ominaisuuksia juoksijoille, kuten askeltiheys ja vauhti-ilmoitukset. Uudet kahdenkeskiset kilpailut. Aktiivisuuden jakaminen ystäville. Valmentaja ranteessasi.
Mutta mitä virkaa on ”Hätätila SOS” -toiminnolla, uusilla ”Hengitys-kellotauluilla” (mitä ne sitten ovatkaan) tai aktiivisuuden jakamisella ystäville, jos ei ole verbejä, joilla tätä aktiivisuutta voi toteuttaa.
Onnettomat lauserakenteet on otettu suoraan Applen omilta sivuilta. Apple on toki siitä onnellisessa asemassa, että sen lanseeraamat tuotteet lähestulkoon revitään kauppojen hyllyiltä, sillä useat trenditietoiset kuluttajat haluavat aina omistaa juuri uusinta teknologiaa – tätä teknologiaa markkinoivasta materiaalista riippumatta. Mutta sopiiko välinpitämättömyys verbejä kohtaan urheiluälykellojen myyjälle ja palveleeko se kellosta kuluttajille välittyvää kuvaa?
Viikon sanan kirjoittajana vierailee suomen kielen opiskelija Sanna Stenberg, joka osallistui Tampereen yliopiston Työelämäviestinnän ja kielikonsultoinnin kurssille.