Laki niin kuin se luetaan – säädöskielen käytettävyyttä tutkimassa. Afinlan vuosikirja 2024.
Säädöskielen ymmärtäminen. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2024.
Virkatekstin käytettävyys: Pöytäkirjasta verkkotekstiksi ja sosiaalisen median päivitykseksi. Akateeminen väitöskirja. Tampereen yliopisto 2019.
Millaista digikoulutusta opettajat tarvitsevat? – Teoksessa Sähköistyvä koulu. Stik 2019.
Kaupunki Twitterissä. – Teoksessa Twitter viestintänä. Vastapaino 2018.
Verkko-opettajaksi viikossa -kirjan kiinannos. 2016.
Verkko-opettaja, toinen painos, e-kirja. Klaava Media. 2013.
Kapulakielen kymmenen kärjessä, e-kirja.. Klaava Media. 2013.
Kapulakielen kymmenen kärjessä. Yksityinen kielitoimisto. 2013.
Verkko-opettaja. WSOYpro. 2011.
Mausteita oppimiseen verkosta – Kryddor för inlärning från nätet. Turun yliopisto / Åbo Akademi. 2011.
Eväitä verkkokirjoittamiseen – Vägkost för nätskrivande. Turun yliopisto / Åbo Akademi. 2011.
Become an eTeacher in a Week. Online Course. 2010. Stockholm College.
Valtionhallinto tutuksi -verkkokurssi. Valtionvarainministeriö. 2009.
Become an eTeacher in a Week. Turun yliopiston täydennyskoulutuslaitos 2008.
Löydä sisäinen toimittajasi. Tampereen kaupungin intraopas. 2008.
Vahvaa asiaa – Vahva-vaihtovalmennus. Teknologiakeskus Hermia, Lpkky, Pirko. 2007.
Verkko-opettajaksi viikossa, toinen uusittu painos. Turun yliopiston täydennyskoulutuslaitos 2007.
Viestintäfoorumi-verkkokurssi. Efeko 2007.
Kuntatekstien virheiden kymmenen kärjessä. Efeko 2007.
Kiinnostaako puhe? Esiintymistaitoa Keijo Kuivasen johdolla. Yksityinen kielitoimisto 2006.
Koulun verkkosivusto – esite, lehti vai yhteisö? Tieto- ja viestintätekniikan käsikirja rehtoreille. Opeko 2005.
Verkko-opettajaksi viikossa. Turun yliopiston täydennyskoulutuslaitos 2005.
Break Through – English, Communication, International Relations. Lpkky 2005.
Mediapalvelujen ostajan opas. Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymä 2004.
Viestintäverkko. 2001.
NOW – naisten uudet mahdollisuudet – New Opportunities for Women. Lpkky 2000.
Sini Tuuli seikkailee -lastenkirjat.
Oppimateriaalin laatimisen verkkokurssi. 2000.
Moniammatilliset tiimit terveydenhuollossa. Helsingin yliopisto / Kansanterveystieteen laitos 1997.
Käytännön kokoustaito -multimediaohjelma. Kirjayhtymä 1996.
Kaikki näkyväksi – neuvottelu, vuorovaikutus ja vaikuttaminen -video. HY/ täydennyskoulutuskeskus 1995.
Käytännön kokous- ja neuvottelutaito. Kirjayhtymä 1994.
Käytännön kieli. Kirjayhtymä 1991.
Laki niin kuin se luetaan – säädöskielen käytettävyyttä tutkimassa
Tarkastelen artikkelissa lakitekstien käytettävyyttä ääneenajattelumenetelmän avulla. Tutkimuksen koehenkilöinä ovat juristit, päätösvalmistelijat
ja maallikot, jotka kokeellisessa tilanteessa lukevat lakitekstiä ja osoittavat, mitkä tekstipiirteet vaikeuttavat tai edistävät lukemista. Ääneenajattelu antaa myös tietoa eri käyttäjäryhmien lukutavoista ja lukemiseen käytetystä ajasta.
Käytettävyystesteillä saadaan yksilöityä tietoa tekstien käytettävyydestä, joka auttaa ennakoimaan ja korjaamaan käytettävyyspulmat jo valmisteluvaiheessa. Kielen ymmärrettävyyden arviointi olisi hyödyllistä ottaa osaksi lainvalmistelua erityisesti niissä laeissa, jotka koskevat laajasti kansalaisia.
Artikkeli on julkaistu Suomen soveltavan kielitieteen yhdistyksen AFinLAn vuosikirjassa 2024.
Säädöstekstin ymmärtäminen
Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan tutkimushankkeessa selvitettiin, miten erilaiset lukijaryhmät ymmärtävät suomen- ja ruotsinkielisiä säädöstekstejä ja mitkä säädöskielen ominaisuudet estävät ja mitkä edistävät säädösten ymmärtämistä. Tutkittavia ryhmiä olivat muun muassa juristit, muut asiantuntijat ja maallikot. Tutkimusryhmään kuuluivat lisäkseni Maria Fremer, Salli Kankaanpää, Lieselott Nordman ja Joanna Rydzewska-Siemiątkowska. Loppuraportti on luettavissa osoitteessa https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/165626.
Kysely- ja käytettävyystutkimuksen perusteella tutkijaryhmämme esitti viisi suositusta, joiden avulla säädöskieltä ja sen ymmärtämistä voidaan parantaa:
- Lisätään ymmärrettävyyden arviointi säädösten vaikutusarviointiin.
- Arvioidaan säädösten ymmärrettävyyttä lainvalmistelussa käytettävyystestauksen avulla.
- Jatketaan säädöskielen lähentämistä yleiskieleen.
- Tarjotaan tietoa säädöstekstien lukemisesta ja siinä käytettävistä apuneuvoista.
- Otetaan myös ruotsinkielinen säädösversio huomioon lainvalmisteluprosessin alusta asti.
Virkatekstin käytettävyys: Pöytäkirjasta verkkotekstiksi ja sosiaalisen median päivitykseksi
Väitöstutkimuksessani Virkatekstin käytettävyys lähestyin virkatekstiä kokeellisesti käyttäjien näkökulmasta. Idean kokeelliseen lähestymistapaan tarjosi verkkopalvelujen käytettävyystutkimus, johon olen jo 2000-luvun alussa tutustunut Jakob Nielsenin seminaarien ja julkaisujen avulla. Kaupunkien verkkopalvelujen teknistä käytettävyyttä on kehitetty parikymmentä vuotta. Huomiota ei ole kuitenkaan kiinnitetty verkkotekstien helppokäyttöisyyteen, vaan monet asiakirjat siirretään verkkoon paperiajan näköisversioina. Verkkopalvelujen helppokäyttöisyys on ajankohtainen asia Euroopan unionin tuoreen saavutettavuusdirektiivin myötä. Saavutettavuus liitetään usein teknisiin ominaisuuksiin, vaikka myös ymmärrettävyys on direktiivissä mainittu. Helppokäyttöisyys olisi tärkeää osallistamisen ja demokratian kannalta. Väitöskirja on luettavissa osoitteessa https://trepo.tuni.fi/handle/10024/116307. Väitöskirjan esittelyä mediassa: Hesarissa, Aamulehdessä, Ykkösaamussa, Kotimaisen kielten keskuksen Ajankohtaista-palstalla, Alustassa ja Tampereen yliopiston sivuilla.
Sähköistyvä koulu
Millaista digikoulutusta opettajat tarvitsevat? -artikkelini käsittelee digiajan opettajan työtä.Hänen tulee olla verkossa aktiivisesti läsnä. Laitteiden ja ohjelmien opetuskäyttö on myös hiottava sujuvaksi. Lisäksi on tutkittava, miten digityöskentelyä parhaiten hyödynnetään omalla sisällönalalla. Sähköistyvä koulu tarjoaa parinkymmenen asiantuntijan katsauksen oppimiseen muuttuvassa tietoympäristössä.
Kaupunki Twitterissä
Kaupunki Twitterissä -artikkeli sisältyy Twitter viestintänä -teokseen, jossa Twitteriä tarkastellaan tutkimusten perusteella useasta näkökulmista. Omassa artikkelissani vertailen Tampereen, Oulun, Espoon ja Turun Twitterin käyttötapoja. Kaupunkien viestintäohjeissa Twitter ja sosiaalinen media liitetään vuorovaikutukseen kuntalaisten kanssa, mutta käytännössä viestintä on melko yksisuuntaista. Twitter kuitenkin sopisi hyvin kansalaiskeskusteluun. Tutustu ja tilaa kirja verkkokaupasta.
Verkko-opettaja e-kirjana
Opettaja, onko verkko ja sosiaalinen media hallussa? Opetuskäyttöön soveltuvia suomenkielisiä verkkopalveluita on tarjolla runsaasti. Verkko-opettaja esittelee käytännönläheisesti, mitä
hyötyä palveluista on opetuksessa ja oppimisessa. Kirja opastaa kädestä pitäen blogien, wikien,.Facebookin ja Twitterin opetuskäyttöön. E-kirjan on kustantanut Klaava Media, ja se on myynnissä Elisa Kirjassa,Ellibsissä, Kobossa ja iBookstoressa.
Verkko-opettaja – kirja sosiaalisen median opetuskäytöstä
Opetuskäyttöön soveltuvien verkkopalveluiden määrä, käyttö ja käytettävyys on lisääntynyt viime vuosina valtavasti.
Verkko-opettaja etsii yleisen innostuksen keskellä hypen sijasta hyötyä, jota nämä palvelut voisivat tarjota verkko-opettajalle ja -oppijalle. Kirja opastaa lukijan käyttökelpoisten
palvelujen luo. Verkko-opettaja on tarkoitettu opettajille, jotka haluavat saada lentävän lähdön verkkokurssien toteutukseen sekä tieto- ja viestintätekniikan käyttöön opetuksessa. Suomenkielinen Verkko-opettaja on saatavilla kirja- ja verkkokaupoista.
Verkko-opettajaksi viikossa
Verkko-opettajaksi viikossa -opas on käännetty englannin lisäksi myös kiinaksi. Kaikki kiinan puhujat voivat siis nauttia verkko-opettajan seitsemän päivän polusta myös omalla kielellään. Ruutukaappaukset on säilytetty englanninkielisinä.
Kiinannos on tuore tapaus vuodelta 2016.
Kapulakielen kymmenen kärjessä e-kirjana Kapulakielen kymmenen kärjessä on saatavilla näppäränä sähkökirjana useimmista e-kirjakaupoista. Sen avulla karsit kapulat virkakielen ja kauppasuomen rattaista.
Ketä Kielipoliisi kurittaa? Katso ainakin kuvat.
Kirja on myynnissä Elisa Kirjassa,Ellibsissä, Kobossa ja iBookstoressa. Osta heti.
Kapulakielen kymmenen kärjessä
Kapulakielen kymmenen kärjessä -opas tarttuu ymmärtämisen esteisiin pilke silmäkulmassa. Se opastaa määrätietoisesti mutta hauskasti, miten sanottavan voi muokata selkeäksi. Kieliympäristön pilaamisesta saavat satikutia niin julkisyhteisöt kuin yrityksetkin.
Kirjan aineisto on kerätty kuntien ja valtionhallinnon koulutuksissa vuosikymmenen kuluessa. Muotonsa se on saanut FCG:n foorumissa, jossa julkistetaan vuosittain Kielipoliisin kymmenen kärjessä ja valitaan Vuoden kapula. Tilaa kirja.
Become an eTeacher in a Week
Become an eTeacher in a Week is a book targeted to all instructors who make use of online networks in their work. Its chapters steer those intending to become eTeachers over the course of a seven-day week, and each day is given its own special tasks: getting acquainted with online materials, designing network activities and interaction, and preparing as well as evaluating materials. Interviews, explanations of terms and tips for links and for other reading offer many kinds of other interesting input. At its best, this guide operates the same way as a good opening speech in an online discussion: rather than end the process, the book begins it. Order now.
Kuntatekstin virheiden kymmenen kärjessä
Kymmenen kärjessä -oppaaseen on poimittu esityslistoista, muistioista ja muista julkisen alan teksteistä useimmin esiintyvät kömmähdykset.
Kymmenen kärjessä -luettelo ei perustu tilastoon vaan kirjoittajan kokemukseen kuntatekstien arvioijana ja niiden laatijoiden kouluttajana. Luettelon virhetyypit esitetään
käänteisessä järjestyksessä kymmenestä yhteen ja niitä havainnollistetaan aidoilla esimerkeillä ja parannusehdotuksilla. Lue opas ja tunnista omat suosikkivirheesi!
Verkko-opettajaksi viikossa
Verkko-opettajaksi viikossa ohjaa verkko-opetuksen aloittajaa seitsemän viikonpäivän ajan. Kullekin päivälle on varattu oma tehtävänsä:
verkkomateriaaleihin tutustuminen, verkkotoiminnan ja vuorovaikutuksen suunnittelu, materiaalin laatiminen, arviointi ja niin edelleen.
Moniäänisyyttä tuovat haastattelut, sananselitykset sekä kommentoidut linkki- ja kirjavinkit. Opas toimii parhaimmillaan samoin kuin hyvä puheenvuoro verkkokeskustelussa: se ei päätä prosessia vaan aloittaa sen.
Mediapalvelujen ostajan opas
Mediapalvelujen opas on kirjoitettu kaikille, jotka omassa toimessaan hoitavat yhteisön markkinointiviestintää. Oppaassa viestintää on lähestytty palvelujen ostajan ja tilaajan näkökulmasta. Kuusi viestinnän ammattilaista kertoo muun muassa seuraavista aiheista: Hyvä sanoma, houkutteleva viesti, Näin syntyy toiveiden mukainen ulkoasu, Liikkuva kuva markkinointiviestinnässä, Miten edetä verkkosivujen teossa, Mediasuomen sanakirja, Kuvat, kamerat, kuvaajat ja Kun tulet mainostoimistoon.
NOW-romppu
Now-romppu esittelee koulutusta, joka parantaa naisten kilpailukykyä työmarkkinoilla. Koulutus liittyy Euroopan komission rahoittamaan projektiin, jonka yhtenä toteuttajana oli Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymä. Now-projektia esittelevä cd-rom valmistui vuonna 2000, ja sitä on levitetty Suomessa, Englannissa, Irlannissa ja Saksassa.
Sini Tuuli -esitekirja
Sini Tuuli -kirjat yhdistävät hauskasti lastenkirjan ja esitteen. Lapsekkaasti piirretty Sini Tuuli -hahmo seikkailee koko perheen lomapaikoissa ja kokee vaaroja ja vitsikkäitä tilanteita. Vauhdikas juoni sijoittuu lomaparatiisin kuvista rakennettuun maailmaan.
Kaikki näkyväksi -video: kadonnutta päättäjää etsimässä
”Epävirallisten toimintatapojen selvittäminen on salapoliisintyötä. Uutena valtuutettuna jouduin kyselemään, missä todellinen päätöksenteko tapahtui, sillä monet ratkaisut oli tehty, ennen kuin asiat tulivat valtuustoon. Vaikuttaminen on mahdollista valmistelun aikana, mutta useimmiten myöhäistä, kun asia on esillä valtuustossa.” Satu Hassi Kaikki näkyväksi -videolla
Käytännön kokous- ja neuvottelutaito
Sanakirja määrittelee neuvotella-verbin seuraavasti:
1 keskustellen pohtia, miten asianomaisen olisi jossakin asiassa meneteltävä, täten vaihtaa ajatuksia, pitää neuvoa, konsultoida
2 kans. keinotella, keplotella (esim. Onkija sai hauen neuvotelluksi jäälle.)
Jälkimmäiseen merkityksen menetelmiä ei rehellisen neuvottelijan odoteta käyttävän.
Käytännön kieli
Puhe on väljää, kirjoitus tiivistä. Puheessa käytetään yleensä kevyitä ilmaisuja, siksi se käy malliksi helppolukuiselle kirjoituskielelle.
kirjoituskieli
Tullessaan eilen töistä Virtanen kolaroi työtoverilta lainaamansa auton käyttökelvottomaksi.
puhekieli
Tiedättekö Virtasen Matin. Matti lainasi eilen työkaveriltaan Mersun ja lähti sillä kotiin. Arvatkaa mitä sitten tapahtui – Matti ajoi kuorma-auton perään ja Mersu meni ihan romuksi.