Verkkotekstin tärkein osa on otsikko, onpa kyse blogista tai sähköpostista. Tekstiä luetaan verkossa silmäilemällä ja tarkemmin tutustutaan tekstiin, jonka otsikko kiinnostaa. Varmimmin otsikko koukuttaa lukijan, jos se liittyy työhömme tai muuhun elämäämme.
Otsikkoon lukijalle tärkein asia
Tehokas otsikko muotoillaan pääsanoman pohjalta. Kun sitä pohdiskelee, kannattaa katsoa asiaa lukijan näkökulmasta: Mikä asiassa voisi olla hänelle tärkeintä? Mikä häntä kiinnostaa eniten? Mitä asia käytännössä hänelle merkitsee? Otsikkoon nostetaan lukijalle hyödyllinen asia.
Verkossa tarvitaan sivuotsikkoja parin kolmen kappaleen välein. On siis erikseen mietittävä jokaisen jakson sanoma ja nostettava se selvästi esiin. Otsikon muotoiluun kannattaa uhrata vaivaa, koska se täsmentää sanottavan sekä itselle että lukijalle.
Tuttuja, täsmällisiä, erottuvia sanoja
Otsikon pitäisi kertoa kiinnostavasti ja kattavasti viestin sisältö. Yleiset otsikot (Koulutus, Ilmoittautuminen) kaipaavat kipeästi täsmennystä (Moodle-koulutus to 17.1. klo 9, Ilmoittaudu viimeistään 10.1.). Parhaimmillaan otsikko antaa kokonaiskuvan koko tulevasta sisällöstä.
Otsikoiden tulisi myös erota toisistaan tarpeeksi. Jos peräkkäiset väliotsikot alkavat samalla sanalla, ne eivät erotu tarpeeksi silmäiltäessä: Oppilaitoksen historia, Oppilaitoksen esittely, Oppilaitoksen toiminta-ajatus. Kysymystäkin voi käyttää otsikkona, mutta ei monta kertaa peräkkäin.
Otsikoiden ja myös valikon nimien on ennustettava sisältöä. Parhaiten ymmärretään tutut yleiskieliset sanat, joten välttele lyhenteitä ja vierassanoja, vaikka joutuisit käyttämään niitä myöhemmin tekstissä. Verbejä kannattaa käyttää niin kuin STT:n tyylikirjan alla olevassa otteessa ohjeistetaan.
Verkkotekstiä ei lueta alusta loppuun, eikä opettajakaan tätä onnistu muuttamaan. Opiskelijoita ei voi pakottaa lukemaan kaikkea mutta siihen on lupa houkutella. Paras tapa on kirjoittaa houkuttelevia otsikoita, jotka toimivat avaimena aiheeseen ja herättävät halun kuulla lisää. Tutki itseäsi lukijana ja pane merkille, mikä sinut houkuttelee lukemaan. Myönteisyys, yllätyksellisyys, tuttavallisuus?