Wiki on verraton yhteisöllisen oppimisen työkalu! Parhaimmillaan se on tekstien yhteisessä koostamisessa, mutta toimii hyvin myös tietopankkina, keskustelupalstana ja vaikkapa intrana.
Wiki yhdistetään usein automaattisesti Wikipediaan, mutta kyse on ohjelmistosta, jota voi käyttää missä tahansa sisällöntuotannossa. Opettajalle helpointa on käyttää palveluja, joissa voi oman wikin avatamuutamassa minuutissa yhtä helposti kuin bloginkin. Teknisiksi taidoiksi riittää se, että osaa napsauttaa Muokkaa- ja Tallenna-painikkeita. Ilmaisia wikejä tarjoavat muun muassa WikiSpaces ja WikiDot.
Opetuskäyttöön suosittelen kuitenkin lämpimästi myös julkisia wikiprojekteja. Opiskelijat ovat yleensä innostuneesti mukana kansainvälisissa hankkeissa, ja avoin julkaiseminen lisää motivaatiota.
Wikipedia sopii lähteeksi, sitä saa täydentää uusilla artikkeleilla, olemassa olevia artikkeleita on helppo muokata ja uusia kääntää muunkielisistä Wikipedioista. Wikipedian artikkeleiden avulla on hyvä opettaa kriittistä lukutaitoa: Kuinka luotettavaa, tasapuolista ja kattavaa on käsittely? Mitä kirjallisuutta on käytetty lähteenä? Onko lähteet merkitty?
Wikikirjastoon on kiinnostavaa tuottaa oppikirjoja yhdessä opiskelijoiden kanssa. Kannattaa aloittaa olemassa olevista kirjoista täydentämällä ja käyttämällä niitä kurssimateriaalina. Muunkielisiä kirjoja saa kääntää suomalaiseen kirjastoon. Terveydenhuollon opiskelijat kokosivat eräällä kurssillani Wikikirjastoon oppaan lääketieteellisen tekstin kirjoittamiseen.
Wikisanakirja on näppärä lähde, ja kielenopetuksessa se toimii elävänä tehtäväkirjana. Sanojen käännöksien, taivutuksien, synonyymien ja vastakohtien täydentämisessä riittää mielenkiintoista työtä.
Wikimedia Commonsista saa ladata vapaita kuvia ja medialeikkeitä oppilastöihin sekä opetusmateriaaliin.
Kaikkein luontevinta wikiä on käyttää ryhmätöiden tekoon. Ryhmätöissä on luontevaa käyttää 3–5 hengen pienryhmiä, jolloin vastuunotto työstä jakautuu tasaisemmin kuin isossa ryhmässä. Työntekoa tehostaa se, jos ryhmäläisille annetaan selkeät roolit. Wikin etu ryhmätyössä on se, että vuorovaikutus kietoutuu tiukasti sisältöön.
Opettajan ja oppilaan vuorovaikutuksessa wiki mahdollistaa täsmäpalautteen. Oppijalle on hyödylistä saada konkreettinen korjausehdotus omaan tuotokseensa yleiskommenttien sijaan. Parhaimmillaan wikiin syntyy mestarin ja oppipojan suhde, jossa asiantuntija näyttää, miten hän etenisi työskentelyssä.
Viisautta wikin tekoon on opas wikien käyttöön, ja se on vapaasti luettavissa ja muokattavissa Wikikirjastossa. Todellisen tuntuman wikittelyyn saat osallistumalla wikirjojen tekoon tai vaikkapa täydentämällä oman alasi artikkeleitaWikipediassa. Kokeile ja innostu!