Innoistuin jargontyöpajan ideasta. Kuulin sanan ensi kertaa, kun katselin tallenteita keväällä pidetystä Ymmärrän-seminaarista. Erityisen kiinnostava oli Mirva Kipinoisen puheenvuoro, jossa hän kertoi Tukesin verkkosivuston uudistuksesta.
Jargontyöpajaa käytettiin yhtenä työmuotona Tukesin verkkosivujen kielen selkeyttämisessä. Työpajassa asiantunijat keräsivät vaikeita ilmaisuja ja kehittivät niille vaihtoehtoja. Nykyisen hengen vastaisesti koottiin jopa mustia listoja, joihin kirjattiin kielletyt ilmaukset ja ehdotetut vastineet. Esimerkiksi toiminnan harjoittaja muutettiin yrittäjäksi, lisäarvo hyödyksi ja implementoiminen toteuttamiseksi.
Työpajan toimintatapa puhuttelee minua, koska se on niin konkreettinen ja pakottaa tarkastelemaan tekstejä yksityiskohtaisesti. Yleisluonteisilla ohjeilla ja määräyksillä tekstit eivät nimittäin parane. Työpajoissa käydyt keskustelut avaavat asiantuntijoille uuden tavan lukea ja arvioida omia tekstejään.
Tukesin selkeän kielen hankkeessa miellytti myös se periaate, että lakitekstiä ei tarvitse toistaa verkkosivuilla. Sivuilla opastetaan yleiskielellä, ja lain voi tarvittaessa käydä lukemassa Finlexissä.