Twitterin aktiivikäyttäjille viikon tapahtuma oli tviitin enimmäispituuden kasvattaminen 140 merkistä 280:een. Käyttäjien mielipiteet jakaantuvat puolesta ja vastaan. Olen itse pituuden lisäämistä vastaan.
Twitterin ominaislaatu perustuu mielestäni nimenomaan lyhyisiin viesteihin. Ne mahdollistavat nopean lukemisen ja näin ollen monipuolisen viestivirran seuraamisen. Usean rivin viestit eivät ole samaan tapaan silmäiltävissä, vaan vaativat lähilukua. Yleensä sisällön painoarvo ei ole kaksinkertaistunut merkkimäärän mukana.
Olen suositellut kursseillani Twitteriä oman kirjoittamisen kehittämiseen. Työkalun arvo perustuu siihen, että oppii tiivistämään omaa sanontaansa. Tiivis, ytimekäs ilmaisu on kirjoittamistaidon ydintä. Nyt 280 merkin tviitit näyttävät 140 merkin tviittien luonnoksilta, jotka kaipaisivat editointia.
Merkkimäärä tuntuu vaikuttavan myös sisällön valintaan. Yhä enemmän virrassa on Facebook-tyyppisiä pikkukertomuksia, joita ei ole tottunut Twitterissä näkemään. Ilmeisesti uudistuksella tavoitellaankin hyötykäyttäjien sijaan Facebookin massoja.
Mikä neuvoksi meille muutosvastarintaisille, jotka haluamme tiivistä puhetta löysän sijaan? Ainakin Chromen käyttäjät voivat ladata lisäosan, joka katkaisee tviitit 140 merkin kohdalta. Lauantaiaamun tviittivirrastani noin neljännes päättyi Chromen punaiseen ruksiin.