Sain viime viikolla pysäköintiä koskevan tiedotteen, jonka lopputervehdys ja allekirjoitus oli seuraava:
Mukavia pakkaspäiviä toivotellen,
Yritys X:n asiakaspalvelun tytöt
Ilmaus pysäytti, joten kysyin mielipiteitä siitä Kielipoliisin palstoilla. Keskustelua virisikin kiitettävästi: kommetteja tuli 51.
Tervehdystä pidettiin sävyltään positiivisena (Lena, Carina, Taina, Heidi), ja hyväksyntänsä sille antoi 40 tykkääjää. Myönteinen sävy viesteissä onkin usein ratkaiseva, ja se saa katsomaan pikku puutteita läpi sormien. Kiitosta tuli aivan aiheellisesti kepeästä, hyväntuulisesta ja lämminhenkisestä sävystä (Kurt, Markku, Aila, Pirjo).
Monet kiinnittivät myös huomiota välimerkkiin: pilkkua ei tule toivotuksen jälkeen (Veijo, Arja, Tommi, Timo). Tuota turhaa pilkkua näkee usein, vaikka suositusta on kysytty ja jaettu monissa yhteyksissä.
Kiinnostavin kysymys oli mielestäni allekirjoituksen ”tytöt”. Tiedotetta lukiessani pysähdyin siihen spontaanisti, vaikka en ole herkkä tytöttelylle. Ilmaus ei tuntunut sopivan asiakeskeiseen tiedotteeseen. Myös keskustelussa kiinnitettiin tytöttelyyn huomiota kiitettävän monesta näkökulmasta. Parikymmentä kommentoijaa oli sitä mieltä, että tytöttely käy, jos sen tekee itse (Ismo, Lotta, Kati, Maria, Tanja, Carina). ”Tyttöjä” pidettiin myös sävyltään kepeänä ja lämpimän läheisenä (Raija, Anne) ja sopivan tai liiankin tuttavallisena (Pekka, Kari).
Tytöttelyä vastusti samoin parikymmentä kommentoijaa: ”tytöttely on kiellettävä” (Jaakko), ”tytöttely ei sovi tiedotteeseen” (Taina S., Taina G.) ja ”tytöttely pistää silmään” (Nanne, Katja, Jenni, Pirkko). Kiinnostaviin mietteisiin johti kysymys siitä, voisiko allekirjoituksessa olla ”pojat” (Anne, Milla, Liisa), esimerkiksi ”Terveisin huoltoyhtiön pojat”. Monet korostivat tilanteen merkitystä (Ismo, Maria, Ida) ja toisaalta ilmaisun vaikutusta: voisivatko muutkin sen innoittamana tytötellä (Outi, Merja). ”Tyttöjen” herättämää mielikuvaa pohdittiin myös: korostaako se palvelua ”naisten työnä” (Anneli) ja vähätteleekö se sitä (Venla)? Voisiko asiantuntijan viesti loppua ilmaukseen ”Terveisin asianajotoimiston juristitytöt”.
Keskustelun perusteella tulin siihen tulokseen, että viestien virrassa tytöttely ei useimpia lukijoita surettaisi. Kuitenkin sen herättämät ”ristiriitaiset tunnelmat” (Anne) puoltaisivat sanavalinnan muuttamista ”neutraaliksi” (Katariina).